Goede voornemens!

golf
vinkje

In de maand januari is het meestal best druk in de sportschool, maar vanaf februari wordt het weer een stuk rustiger. Allemaal goede voornemens die gesneuveld zijn. Zo zonde, want de meeste goede voornemens zijn best … goed. Ze zijn meestal gericht op  een betere gezondheid en een gelukkiger leven en wie wil dat niet! Dus even kort iets over goede voornemens en hoe je ze wel ‘volhoudt’.

Stel doelen

Kies realistische doelen. ‘Helemaal niet meer snoepen’ is niet haalbaar. Minder snoepen is wel realistisch, net zoals ‘niet meer snoepen op gewone werkdagen’, ‘geen snoepgoed meer bij de supermarkt meenemen’. Dan hoef je je niet schuldig te voelen als je bij een verjaardag een stukje taart eet.

Houd de voornemens concreet. ‘Meer bewegen’ is een prima voornemen, maar wel een beetje vaag. Zeg dus liever: ‘ik ga twee keer in de week naar de sportschool’ of ‘ik ga op de fiets naar mijn werk’ of ‘ik ga elke dag een half uur wandelen’.

Kleine stapjes

Begin klein. ‘Ik ga dit jaar een marathon lopen’ is niet echt motiverend als je nog nooit hebt hardgelopen. Begin met vijf kilometer. En zodra dat goed gaat, pas je je doel aan naar tien kilometer. Zo bereik je telkens een mijlpaal en dat geeft weer een goed gevoel.

Kies een prioriteit. Sommige mensen beginnen heel moedig met vijf goede voornemens, maar dat vereist wel heel veel gedragsveranderingen in een keer. Kies er een en begin daar mee. Zodra dit voornemen een beetje is ingesleten (en dat is waar het om gaat), begin je met de volgende.

Een keer de mist in gaan betekent niet dat je goede voornemen is mislukt. Ga na een foutje gewoon verder met je goede doel. De meeste goede voornemens zijn voor de lange termijn, dus houd je doel voor ogen en ga door! Lukt het stoppen met roken al 3 weken heel goed, maar bij die borrel eind januari gaat het toch mis? Zonde, maar ga de dag erna gewoon door met je goede voornemen. Een foutje is nog geen totale mislukking. We hebben ook leren lopen met vallen en opstaan.

Waarom wachten tot 1 januari?

Heb je een goed voornemen, begin er vandaag nog mee!

Ben je nog op zoek naar een goed voornemen? Ik heb er wel een paar voor je:

  • Zorg dagelijks voor ontspanning, of heel concreet: bijv. ik wil elke dag minstens een half uur mijn hobby beoefenen. Stress is slecht voor je gezondheid, belemmert je afvallen en verstoort je slaap. Door te ontspannen zorg je gewoon goed voor jezelf en nog op een leuke manier ook.
  • Zorg voor voldoende slaap: die gemiddeld 8 uur per nacht is belangrijk. Veel mensen functioneren prima met minder slaap, maar ik zeg niet voor niets ‘functioneren’. Je hele systeem is gebaat bij een gezonde nachtrust: je hersenen, je stofwisseling en je stressbestendigheid. Dus heel concreet, staat je wekker op half zeven, zorg dan dat je om half elf naar bed gaat.
  • Zorg voor goed eetgedrag: ga rustig zitten om te eten, kauw goed, proef goed en eet langzaam. Snel eten terwijl je met andere dingen bezig bent, komt je spijsvertering niet ten goede. Eten doe je tijdens de rust. Heel concreet: eet gewoon aan tafel, niet achter je computer of achter het stuur. En als je goed proeft wat je eet, merk je vanzelf dat eerlijk eten ook lekkerder smaakt.

Rustig aan dus met die goede voornemens, we moeten al genoeg!

RBCZ logo