Chronisch vermoeid na virusinfectie

vinkje

Afgelopen maand was ik bij een interessante bijscholing van Stichting Orthomoleculaire Educatie over chronische vermoeidheid na een virusinfectie. Hier legde Maartje Wijnhoven meer uit over de processen achter chronische vermoeidheid.

Je spreekt van een chronisch vermoeidheidssyndroom wanneer mensen al meer dan 6 maanden chronisch moe zijn zonder op te knappen van rust. Vaak hebben zij last van spier- of gewrichtspijn, concentratieproblemen en zijn ze vatbaarder voor allerlei virussen. Meestal zijn er nog meer klachten die niet alleen erg vervelend zijn, maar normaal functioneren ook lastig maken.

Meerdere oorzaken

Vaak lijkt de chronische vermoeidheid terug te voeren op een eerdere virusinfectie (pfeiffer, covid). Dit veroorzaakt problemen bij de energievoorziening in de cellen (mitochondriën), celveroudering, tekorten aan vitamine B12 (en andere vitaminen en mineralen), problemen bij de opname van vitamine D of de werking van bepaalde eiwitten (heath shock proteins), waardoor elke prikkel al snel te veel wordt.

Chronische vermoeidheid is een complex probleem. Je moet goed zoeken aan welk draadje je in deze kluwen moet trekken. Je kunt eerst de ziekteverwekker aanpakken  door bijvoorbeeld de darmgezondheid te verbeteren. Of je moet naar de laaggradige ontstekingen kijken (minder prikkels, betere vitamine D-opname). Soms  is de energievoorziening in de cellen belangrijker (antioxidanten of suppletie van vitaminen en mineralen, verse/biologische voeding). En is het vitamine B12-gehalte wel in orde?

Chronische vermoeidheid is supervervelend en natuurlijk zou je het liefst alles in een keer willen proberen om maar op te knappen. Maar alles tegelijk aanpakken met bakken vitaminen en mineralen, kruiden en wat dan nog, kan ook teveel in een keer zijn. Of ook onnodig, als je maar aan één of twee van de draadjes hoeft te trekken.

Herstel van chronische vermoeidheid

Herstel van chronische vermoeidheid na een virusinfectie kost tijd. Er is geen quick fix, want anders had u die al lang gevonden. Maar er zijn wel mogelijkheden.

Heeft u last van long covid of loopt u al langer met klachten van chronische vermoeidheid en wilt u meer weten wat een mesoloog hierbij zou kunnen betekenen? Neem dan gerust eens contact op met een mesoloog bij u in de buurt of met mij persoonlijk via mijn website.

RBCZ logo